Ezen a nyáron Brazíliára figyel a világ – Rio de Janeiro

Rio de Janeiro látképe

Estádio Jornalista Mário Filho – Estádio do Maracanã

- hirdetés -

A Maracanã stadion a világ legnagyobb futball stadionja, mely több, mint
100 000 férőhellyel rendelkezik.
Az 1950-es Világbajnokság döntőjében, az Uruguay – Brazília meccsen több mint 176 ezren (egyes források szerint majd 200 ezren) zsúfolódtak be az akkor még befejezetlen stadionba.
A Maracanã stadiont az 1950-es Futball Világbajnokságra építették fel majd 2013-ban részben átépítették, és felújították.
A Maracanã-ban rendezik a 2014-es Labdarúgó-világbajnokság döntőjét Németország és Argentína között július 13-án, vasárnap, magyar idő szerint este 21:00-tól

Estádio Jornalista Mário Filho - Estádio do Maracanã

A Városról

- hirdetés -

A világ egyik legszebb városa, Rio de Janeiro, lenyűgöző szépségét földrajzi fekvésének köszönheti. André Gonçalves portugál felfedező 1502-ben, újév napján a Guanabara-öbölbe hajózott, melyet tévesen folyónak hitt, ezért a “Január folyó”, Rio de Janeiro nevet adta a felfedezett helynek. A város a tágas Guanabara-öböl nyugati partján, a Brazil-felföld buja növényzettel borított lejtőjének a lábánál terül el. Itt van a világ harmadik legnagyobb városi erdeje. Rio de Janeiro 1763-tól az ország fővárosa (1960-ig Brasília megépítéséig az is maradt), közel hat millió lakosával és két millió külföldi és öt millió brazil látogatójával igazi metropolisz. A hegyek a várost négy részre osztják, ezek a belváros (Centro), a keleti zóna (Zona Oeste), az északi zóna (Zona Norte), és a déli zóna (Zona Sul). A déli zónában található Rio legtöbb látnivalója, a híres Cukorsüveg-hegy és a strandok is. Az északi zónában található a világhírű “Maracanã” stadion, ahol egykor Pelé is játszott. A keleti zóna a modern városrész, sok bevásárlóközponttal és remek strandokkal.

Rio de Janeiro - a város

Rio de Janeiro éjjel

Maracaná stadion

Cristo Redentor (Megváltó Krisztus szobor), Corcovado

Rio de Janero jelképe és egyik legnagyobb túrisztikai vonzereje a 704 m magas Corcovado hegy tetején, az őserdőből kiemelkedő gránitszikla tetején álló Megváltó Krisztus szobor, mely a kitárt karú Jézust ábrázolja, mintha átölelné a várost.
Heitor da Silva Costa és Paul-Maximilien Landowski által tervezett és megformázott közel 40m magas és 700 tonnás szobor Párizsban készült, art deco stílusban, és a világ új hét csodájának egyike. 1931. október 12-én ünnepélyes keretek között avatták fel. A szoborhoz fogaskerekű visz fel, de az erdőn keresztül autóúton is feljuthatunk. A szoborhoz kétszáz lépcsőn lehet feljutni, a talapzatánál lévő kilátóból lenyűgöző panoráma, a hegyek által négy részre osztott Rió látható madártávlatból. 2014. január 17-én villám csapott a szoborba, jobb hüvelykujjának egy része letört.

Megváltó Krisztus szobor - Rio de Janeiro

Pão de Acúcar (Cukorsüveg-hegy)

- hirdetés -

Rió másik jelképe a Cukorsüveg-hegy. A 400 méter magas, tengerbe nyúló morró, gránitból és kvarcból képződött, az erózió formázta hegyre drótkötélpályás függőkabinokkal lehet feljutni. A hegytetőről remek kilátás nyílik a Guanabara öbölre, a Copacabana strandjára és Rio de Janeirora.

Pão de Acúcar - Cukorsüveg-hegy

Copacabana strand

Az 5 km hosszú, 100 méter széles homokos Copacabana a világ leghíresebb szabadstrandjainak egyike. A Copacabana 1923-ban lett híres, amikor megnyílt a Copacabana Palace Hotel, Dél-Amerika első luxusszállodája, és a Copacabana hamarosan a világhírességek kedvenc vízparti szórakozóhelye lett. A Copacabana nappal a fürdőzésnek, sportolásnak ad otthont, éjszaka pedig a szórakozásnak; számtalan éjszakai lokál és bár található a környékén.

- hirdetés -

Copacabana strand - Rio

Ipanema stand

Rio másik híres strandja az Ipanema, ahová a helyiek is járnak. Ez a strand kevésbé zsúfolt, mint a Copacabana. Vasárnaponként lezárják a tenger felé vezető utat. A brazil fiatalok ide járnak szórakozni, röplabdázni, focizni. Az Ipanema különlegessége, hogy innen indult világhódító útjára a tanga divatirányzat és a topless is.

Ipanema strand - Rio de Janeiro

A belváros

- hirdetés -

Rio belvárosában érdekesen keverednek a történelmi látnivalók és a modern városépítészet, itt van a kulturális élet központja. A régi házakban sok a múzeum, kávéház, iparművészeti bolt.

Rio de Janeiro Center

Rio de Janeiro lemenő nap

Real Gabinete Português de Leitura

- hirdetés -

Rio de Janiero gótikus-reneszánsz stílusú könyvtára a 19. században épült, több portugál dokumentum található itt, mint bárhol a világon. Tetőablaka és káprázatos csillárja egyaránt vasból készült, ami valódi ritkaság számba ment abban az időben.

Rio de Janeiro - könyvtár

Vidigal favela (Rió egyik nyomornegyede)

Vidigal favela  RIo

Riói Karnevál

- hirdetés -

Rioi karnevál - Rio de Janeiro 2014